Alles over de groene lifestyle

Verwarming

CV ketel

CV ketel

Een centrale verwarmingsketel of CV ketel is een apparaat dat ervoor zorgt dat u binnenshuis over warm water beschikt. Middels verbranding van aardgas wordt warmte opgewekt, die vervolgens via een warmtewisselaar wordt overgedragen op het leidingwater. Met behulp van de circulatiepomp wordt het verwarmde water vervolgens door de verwarmingsleidingen gepompt.

Stadsverwarming

Stadsverwarming

Stadsverwarming is een oude manier van grootschalige warmtekrachtkoppeling, die al in 1923 voor het eerst werd toegepast in de gemeente Utrecht. Momenteel hebben ongeveer 300.000 huishoudens een aansluiting op stadsverwarming. Met de relatief recente maatschappelijke discussie rond de klimaatproblematiek, is de discussie de afgelopen jaren weer aangewakkerd.

WKK (warmtekrachtkoppeling)

Micro WKK (WarmteKrachtKoppeling)

WKK, ook wel bekend als warmtekrachtkoppeling, is een techniek waarmee restwarmte wordt aangewend voor zinvolle toepassingen. Warmtekrachtkoppeling wordt veel toegepast in elektriciteits-centrales, waar met een elektrisch rendement van 58,5% een groot gedeelte van de energie in het koelwater terecht komt. Door dit koelwater te gebruiken…

Warmtewisselaar

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar (WTW) is, net als een warmtepomp, een apparaat dat kan bijdragen aan een duurzame verwarming van uw huis. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt een warmtewisselaar warmte over van één medium naar een ander. Het apparaat kan dus gebruikt worden om een stof ofwel af te laten koelen, ofwel op te warmen.

Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is een manier om uw woning 25 tot 30 jaar duurzaam te verwarmen. Warmtepompen zijn sinds een aantal jaren, met name in de nieuwbouw, erg in opkomst. De enige factor die deze opkomst afremt en grotendeels beperkt tot de nieuwbouw, zijn de kosten; een warmtepomp is niet goedkoop. De laatste jaren zijn er echter subsidies beschikbaar die een warmtepomp rendabel maken.