Alles over de groene lifestyle

Energiezuinig koken

Energiezuinig koken is de laatste jaren een trend onder milieubewuste mensen. In dit deel van de serie energie besparen in de keuken kijken we dus eens naar het koken zelf. Want ook hier is, door een paar simpele regels te onthouden en toe te passen, een noemenswaardige winst te halen. U zult qua smaak of temperatuur niet hoeven in te boeten. Energiezuinig koken kan dus ook gewoon lekker zijn!

Het fornuis

We beginnen bij het belangrijkste onderdeel: het fornuis. De kookfornuizen zijn eigenlijk onder te verdelen in twee hoofdgroepen: fornuizen op aardgas en elektrische kookplaten. Qua energieverbruik verdient een fornuis op aardgas absoluut de voorkeur: er is geen opwarmtijd en uit is direct uit. Er gaat dus een absoluut minimum aan energie verloren. Wilt u toch een elektrisch fornuis, kies dan voor een inductieplaat. Deze zijn zowel zuiniger (en dus goedkoper) als veiliger in gebruik dan gewone elektrische kookplaten. Hieronder een lijst met tips, die u kunt toepassen om het optimale uit uw keuken te halen zonder het milieu te belasten.

Tips

 • Gebruik geen te grote pannen
  Vanzelfsprekend duurt het langer een grote pan op te warmen dan een kleine pan.
 • Gebruik een snelkookpan
  Een snelkookpan scheelt zo'n 70% aan energie. Daarnaast behouden de groenten meer vitamines en smaak.
 • Plaats de deksel op de pan
  Inkoppertje? Wellicht, maar het wordt teveel vergeten! Deze simpele tip zorgt ervoor dat uw pan driemaal zuiniger is. Daarnaast is het eindproduct lekkerder, omdat het aan alle kanten wordt omringd met warmte.
 • Kook met zo weinig mogelijk water
  Gebruik niet teveel water. Naast dat het zonde is van het water, duurt het een stuk langer (en kost het dus meer energie en geld) om het gerecht aan de kook te brengen.
 • Zet elektrische kookplaten iets te vroeg uit
  Ze blijven nog even warm. Gebruik die warmte in plaats van deze verloren te laten gaan.
 • Kook niet te veel
  Wat op het pakje staat, is meestal voor 4 personen. Pas dus netjes af en u bespaart zowel geld als energie.
 • Over? Laat eerst even afkoelen!
  Heeft u over? Laat het restant eerst even afkoelen, alvorens het product in de koelkast te zetten. Dit scheelt werk voor de koelkast (zie het artikel 'Energie besparen in de keuken: de koelkast' voor meer tips met betrekking tot de koelkast).
 • Ontdooi vroeg in de koelkast
  Producten die moet ontdooien, kunt u het beste de avond van te voren in de koelkast laten ontdooien. De kou die afgegeven wordt door het product zorgt ervoor dat de koelkast minder hard hoeft te werken. Daarnaast scheelt het energie, omdat u minder lang hoeft op te warmen.
 • Een diepvriesmaaltijd gebruikt méér energie
  Uw vriezer heeft ook energie nodig. Daarnaast is er veel energie gebruikt voor het bereiden van de kant-en-klare maaltijd. Zelf koken is dus zuiniger én lekkerder.
 • Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden
  Omdat de oven het product in zijn geheel verwarmt, is dit efficiënter. Daarnaast scheelt het veel omscheppen.
 • Schakel de oven iets te vroeg uit
  De oven blijft na uitschakeling nog enige tijd warm. Gebruik deze warmte.
 • Gebruik de magnetron voor kleine porties
  De magnetron komt het best tot zijn recht bij producten die weinig kookvocht nodig hebben. Daarnaast is hij zeer efficiënt voor het bereiden van kleine porties. Voor grote porties of producten die veel kookvocht nodig hebben (rijst, pasta) moet de magnetron simpelweg te lang aanstaan. Het fornuis is dan de beste oplossing.