Alles over de groene lifestyle

Energie

Gorlov turbine

Gorlov turbine

De Gorlov Helicale turbine is een waterturbine die qua ontwerp afgeleid is van de Darrieus Windturbine. Het belangrijkste verschil zijn echter de zogenaamde helicale bladen (een helix is een driedimensionale spiraal, die ervoor zorgen dat er altijd een deel van een rotorblad beschikbaar is voor iedere stroom- of windrichting.

Savonius windturbine

Savonius windturbine

De Savonius windturbine is een type windturbine met een verticale as. De energie die door de wind gedragen wordt, wordt omgezet in een koppel (moment) op de centrale buis. De molen werd in 1922 uitgevonden door de Finse igenieur Sigurd J. Savonius. In 1745 wilde Johann Ernst Elias Bessler een horizontale Savonius plaatsen in Furstenberg, Duitsland…

Darrieus windturbine

Darrieus windturbine

De Darrieus windturbine is een type verticale-as windturbine (VAWT) waarmee elektriciteit opgewekt kan worden uit de wind. De turbine bestaat uit een aantal vleugels dat verticaal gemonteerd is op een ronddraaiend frame. Het ontwerp werd in 1931 bedacht door Georges Jean Marie Darrieus, die er patent op kreeg.

De windturbine

Windturbine

Een windturbine is een door de wind aangedreven machine die de kinetische energie van de wind via diverse overbrengingen (tandwielen en een dynamo) omzet in elektriciteit. Als de kinetische energie van de wind direct wordt benut om te pompen of te vermalen, wordt het apparaat meestal geen turbine, maar windmolen genoemd.