Alles over de groene lifestyle

Zuinig rijden

Zuinig rijden, in de reclamecampagnes ook wel het nieuwe rijden genoemd, kan vele euro’s aan brandstof schelen. Uw auto is één van uw grootste vervuilingsposten. Daarnaast is het, gezien de benzineprijzen van tegenwoordig, een grote kostenpost. Lees hier wat u kunt doen om dit dubbele leed een beetje te verzachten. Want alle beetjes helpen, ook voor u.

Om even de open deur in te trappen: pak eens wat vaker de fiets! Bij mooi weer heeft u geen smoes, want een lekker stukje fietsen is behalve zuinig nog goed voor de gezondheid ook. Bijkomende bonus: u valt er van af. Wellicht niets nieuws onder de zon, maar wél veruit de beste manier om te bezuinigen op milieu en portemonnee. Maargoed, hoe kunt u als automobilist uw benzinelasten en CO2-uitstoot terugdringen?

 • Laat een koude motor niet eerst stationair draaien
  Langurig stationair draaien is onder andere vanwege de lage olietemperatuur slecht voor de motor. Daarnaast verbruikt het uiteraard brandstof die prima bespaard kan worden door koud weg te rijden. Last van ijs? Stevig schrappen is niemand slechter van geworden!
 • Trap niet het gaspedaal in tijdens het starten
  Bij de meeste auto's wordt de brandstof voor het starten intern geregeld. Het gaspedaal intrappen zorgt alleen maar voor onnodig extra brandstofverbruik.
 • Schakel vroeg door
  Ideaal is om te schakelen tussen de 2000 en 2500 toeren. Bij een laag toerental gaat minder energie verloren aan interne wrijving. Daarnaast werkt een motor efficiënter als u meer gas geeft, iets wat nodig is met optrekken in een hogere versnelling.
 • Rol uit bij een voorziene stop
  Ziet u een stoplicht of file aankomen? Laat dan het gas los en laat de auto rustig uitrollen in de huidige versnelling. Anticipeer wel even op het verkeer.
 • *Controleer regelmatig de bandenspanning
  Banden die correct op spanning zijn, maken minder wrijving met het wegdek. Het gevolg is dat de auto soepeler rolt en dus minder energie nodig heeft om te rijden. Een bandenspanning die 25% te laag is, veroorzaakt een toename van 2% in brandstofverbruik.
 • Zet de motor af bij een blokkade
  Bij een spoorboom, open brug of afzetting? Zet de motor dan af. Een stationair lopende motor kan een halve liter per uur verbruiken. Uiteraard moet u wél goed de verkeerssituatie overzien, alvorens u de motor afzet.
 • Maak gebruik van de boordcomputer
  Heeft u een moderne auto met boordcomputer? Dan kunt u middels de indicator voor brandstofverbuik snel zien welk effect uw rijstijl heeft.
 • Gebruik de airco juist
  Airco is erg fijn, maar u kunt er ook verkouden van worden en uw auto kan er tot 10% meer benzine van gaan verbruiken. Het beste is dan ook, om eerst even met de ramen open te rijden. Sluit dan vervolgens de ramen en zet de airco aan. De gewenste temperatuur wordt nu eerder gehaald.
 • Neem geen spullen mee die u niet nodig heeft
  Elke 10kg zorgt voor een extra verbruik van 0,1 liter per 100 kilometer.
 • Ga achter een groot voertuig rijden
  Niet te dichtbij natuurlijk, maar een groot voertuig kan goed dienen als windschild.
 • Doe uzelf een lol, gebruik cruise control
  Cruise control zorgt ervoor dat uw auto makkelijk een constante snelheid houdt, wat het brandstofverbruik ernstig terugdringt. In de randstad nauwelijks toe te passen door de drukte, maar daarbuiten prima te doen.