Alles over de groene lifestyle

Energieverbruik koelkast

Een fornuis, een magnetron, een afzuigkap, een vriezer, een koelkast… Als er één plaats in het huis is die werkelijk energie slurpt, is het wel de keuken. De koelkast is één van de grootste energieslurpers van de keuken. Gelukkig is het energieverbruik van uw koelkast met een aantal eenvoudige technieken relatief makkelijk terug te brengen.

Om te beginnen is het wijs het element schoon te houden en de deurrubbers schoon en sluitend te houden. Om dit laatste te testen, kunt u proberen een papiertje tussen de deur te doen en de deur te sluiten. Blijft het papiertje goed zitten? Dan sluit de koelkast goed. Zo niet, dan zijn de rubbers aan vervanging toe. Hieronder een aantal tips om de koelkast zuinig te gebruiken:

 • Zet de koelkast vol, maar prop hem niet te vol
  Koude etenswaren houden koelte vast. Door er voldoende van te hebben, zorgt u ervoor dat de koelte niet zo snel verloren gaat bij het openen van de deur. Lege koelkast? Zet er wat flessen met water in. Let op: zet de koelkast niet té vol! Zorg er altijd voor dat de lucht in de koelkast kan circuleren.
 • Denk na over de organisatie van uw koelkast
  Zet producten die u bij / met elkaar gebruikt bij elkaar. Op deze manier hoeft u de deur korter open te houden als u iets nodig heeft.
 • Haal meerdere producten tegelijk uit de koelkast
  Bent u aan het koken? Haal dan de ingrediënten niet één-voor-één uit de koelkast. Haal in plaats daarvan alles tegelijk uit de koelkast. Uiteraard geldt dit niet voor zeer snel bedervende voedingswaren.
 • De ideale temperatuur is 4°C
  Kouder is niet nodig en kost alleen maar energie. Koop een thermometertje en zet hem in een schaaltje water.
 • Ontdooi producten in de koelkast
  Bevroren producten geven koelte af en zorgen ervoor dat de koelkast minder hard hoeft te werken.
 • Laat warme gerechten afkoelen
  Alvorens u ze in de koelkast plaatst. Die gehaktbal is lekker op brood morgen, maar kan ook eerst even buiten de koelkast afkoelen. Op deze manier bespaart u de koelkast een hoop werk.
 • Zet de koelkast uit als u op vakantie gaat
  Doe slim boodschappen: u heeft meestal geen 3 liter melk nodig als u overmorgen op vakantie gaat! Laat wel de deur op een kier staan, om schimmelvorming te voorkomen.
 • Kijk naar het energielabel als u een koelkast koopt
  Het verplichte energielabel is een uitstekende manier om te zien hoe uw koelkast presteert. Probeer een koelkast te kopen met een 'A'-classificatie.
 • Luister naar uw vriezer
  Als de compressor / motor van uw vriezer continu loopt, sluit hij waarschijnlijk niet goed of is er een ander probleem.
 • Ontdooi uw vriezer bij meer dan 1cm ijsafzetting
  Het hoort hier niet helemaal thuis, maar we vermelden het even. Overmatige ijsafzetting hindert de circulatie en isoleert het koelelement. Snel ontdooien? Zet een bak warm water in de vriezer.